Рецензія на фільм «Проект Power»
Супергерої на 5 хвилин

16 серпня 2020,  01:55 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Поки Marvel і DC, тобто Disney і Warner Bros., з величезним нетерпінням чекають, коли пандемія коронавірусу піде на спад, і вони зможуть представити свої довгоочікувані супергеройські фільми на великих екранах кінотеатрів, стримінговий сервіс Netflix вирішив скористатися шансом і спробувати свої сили в супергеройському жанрі. Спочатку він пішов з козирів, випустивши супергеройський екшен «Безсмертна гвардія» з Шарліз Терон, а тепер представляє «Проект Power». І це зовсім інша історія.

Події фільму «Проект Power» розвиваються для різноманітності не в Нью-Йорку, а в Новому Орлеані, на вулицях якого з'явилася небезпечна таблетка – вона наділяє людину суперздібностями рівно на 5 хвилин. Але у неї є серйозний побічний ефект – через ці 5 хвилин людина може померти (і шанс цього десь 50 на 50). І поки поліція традиційно для екшенів нічого не може зробити, сюжет слідує за трьома героями-бунтарями, які формують несподівану команду, коли їхні шляхи перетинаються. Разом їм належить вистежити і зупинити злочинне угруповання, яке відповідає за створення й поширення цієї небезпечної таблетки, що творить в місті хаос.

Хто ж ця трійця, в руках якої опинилася доля цілого міста? Головною героїнею «Проекту Power» є старшокласниця Робін, чия мати серйозно хвора, тому дівчина стає дилером цієї супертаблетки – адже на ліки та життя їм потрібні гроші. Її іноді прикриває поліцейський Френк, який інколи і сам приймає таблетку, коли стикається на вулицях зі злочинцем з 5-хвилинними суперздібностями, щоб вирівняти шанси в протистоянні і вижити. Як раптом їхні життя опиняються на рівні шквального вогню, оскільки до міста прибуває якийсь Майор і викрадає Робін через її зв'язків в колах дилерів супертаблетки. Незважаючи на його суворі методи, Робін вдається розглядіти у Майора добре серце, і вони з Френком приєднуються до нього в його хрестовому поході проти виробників таблетки. І з моменту їхнього знайомства всім трьом доведеться пережити чимало перестрілок, погонь та битв з накачаними суперздібностями відморозками, поки вони доберуться до своєї мети.

На ролі Майора і Френка Netflix покликали зірку вестерна «Джанго вільний» Джеймі Фокса та зірку екшену «Темний лицар повертається» Джозефа Гордона-Левітта, і це було стовідсоткове влучання. Оскільки вони обидва вичавлюють з будь-якої сцени максимум, навіть коли сценарій кульгає. Але справжньою зіркою «Проект Power» стала Домінік Фішбек, яка грає Робін. У цієї дівчини є виразний талант, і вона просто відмінно читає в кадрі реп. Незважаючи на те, що компанію їй на екрані складають такі голлівудські зірки, як Фокс та Гордон-Левітт, вона не губиться на їхньому фоні і робить свою героїню серцем даної історії. І за це заслуговує окремих оплесків.

Увесь час сюжет фільму «Проект Power» використовує той же темний, похмурий і кривавий підхід до супергеройського жанру, як хітовий серіал «Хлопаки», який в минулому році перевернув поняття «супергерої» з ніг на голову. І між ними можна знайти чимало подібностей. Наприклад, характером та своїми методами Майор багато в чому схожий на Біллі Бутчера і навіть носить схожу чорну гавайську сорочку з квітами. Френк і Робін – його бюджетна версія Хлопаків (мінус арсенал й вибухові таланти Французика), а жінка, яка керує виробництвом цієї самої таблетки, чимось нагадує Меделін Стілвелл з «Воут». Але, оскільки у фільму обмежений час оповіді, часу вистачає тільки на те, щоб познайомити нас з головною трійцею, а всі інші персонажі, включаючи злочинницьку банду та їхніх лідерів, зводяться до банальних фраз і дій під час фінального протистояння.

Так, новий екшен режисерів Генрі Джуста і Еріеля Шульмана, які давно працюють дуетом і зняли такі прохідні фільми, як «Паранормальне явище 3» і «Нерв», не є шедевром супергеройського жанру, але безумовно відповідає поняттю «попкорновий блокбастер». Тобто фільм, який весело дивитися в компанії друзів, поїдаючи попкорн (або іншу шкідливу їжу, яку нам усім часом хочеться пожувати). Звичайно, Джуст і Шульман могли б копнути глибше і перетворити «Проект Power» на якийсь філософський роздум про те, чи потрібні людям надздібності і чи знайшли б ми їм правильне застосування, якби могли прийняти таку таблетку, але з усім, що зараз відбувається у світі, такий ось екшен, що не напружує, з веселими головними героями, які до кінця ніби стають твоїми друзями, – відмінний варіант для вечора відпочинку з Netflix.

Якщо раптом вам потрібно врятувати світ від лиходіїв з суперздібностями, а Месники, Люди Ікс, Нестримні, Ліга справедливості, Загін самогубців, Безсмертна гвардія та інші суперкоманди поза зоною доступу, зателефонуйте цій трійці з Нового Орлеана. Вони зроблять це хоча і менш епічно, зате якісно, ​​надійно і практично.

2915