Новини про фільм (2015)

26 березня 2016,  13:39 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

На минулих вихідних свої підсумки 2015 кінороку підбив відомий британський журнал про кіно Empire, де за кращі фільми і акторів його читачі голосували в інтернеті.

Читати далі...
29 лютого 2016,  15:10 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

На честь церемонії нагородження «Оскар» творці «Angry Birds у кіно» поділилися пародійними постерами до декількох фільмів, які опинилися в числі номінантів і переможців премії.

Читати далі...
29 лютого 2016,  05:12 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

Щойно завершилася 88-а церемонія нагородження «Оскар», яка підбила остаточні підсумки досягнень кінематографу 2015 року. Найбільшу кількість статуеток отримав «Шалений Макс: Дорога гніву», а зі своїм першим і таким довгоочікуваним «Оскаром» додому пішов Леонардо ДіКапріо.

Читати далі...
15 лютого 2016,  15:22 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

В воскресенье состоялась церемония награждения кинопремии BAFTA-2016. И Лучшим фильмом, по мнению британских киноакадемиков, стала «Легенда Хью Гласса».

Читати далі...
Рецензія на фільм «Гра на пониження»
Аутсайдери проти банківської самовпевненості
4 лютого 2016,  00:28 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2007 році банки США, які стоять усією своєю вагою на ненадійних іпотечних кредитах, почали йти на дно. Банкрутства, падіння акцій, спроби зменшити втрати з допомогою державних коштів в короткі терміни зачепили банки інших країн, існуючі в одному фінансовому полі, що вдарило по економіці в світовому масштабі. Такі неосяжні руйнування, що сталися з «надійною» системою, на якій багатіли багато хто. Але нікому з них не приходило в голову, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, а мишоловки захлопуються. Зате такий результат подій передбачало кілька аутсайдерів фінансового світу, і вони вирішили, що зможуть отримати з цього чималий зиск.

Режисер Адам МакКей, який прославився комедіями з Віллом Ферреллом, вирішив відступити від звичного жанру і зазіхнути на реальні історичні події, які стали переломними для сучасної економіки. Фінансовий обвал, що стався на ринку США в 2007-2008 роках, потім хвилею прокотився по всьому світу, і його наслідки все ще множаться у багатьох країнах. Над такою темою вже точно не пожартувати... чи все-таки частка гумору – здорової іронії та цинічного сарказму – просто необхідна, щоб розібратися, що ж тоді пішло не так, хто знав, що так станеться, і зумів на цьому обвалі заробити?

Все починається з фінансиста Майкла Беррі, який любив перераховувати те, що інші вважали стабільним прибутком. Поки що банківські службовці за хороші відсотки продовжували роздавати кредити на житло направо і наліво, Беррі вирахував, що іпотеки з найвищим рейтингом є фікцією і потягнуть весь Волл-стріт на дно вже незабаром. І він зробив те, що роблять ці самі банки: вирішив заробити на повітрі. Він запропонував їм страхову угоду на велику суму, на якій заробить, тільки коли ринок нерухомості впаде. А до цього Беррі зобов'язався виплачувати пристойний відсоток. Банки вважали його божевільним і, задоволено потираючи руки, згодилися привласнити його гроші. Тільки даремно вони раділи, адже фінансист дійсно побачив мильну бульбашку з кредитів, яким ті оточили себе. І коли та лопне, Беррі, а крім нього ще кілька метикованих хлопців значно примножать свої активи. Крістіан Бейл підкорює в такому образі. Це одна з кращих ролей його зрілого періоду, який, хочеться, щоб ніколи не закінчувався. Він одягнений тут в просту футболку і шорти, ходить в офісі босий, слухає важкий рок, коли розмірковує, і його фінансовий геній, мабуть, найхаризматичніший персонаж фільму. Ніби рок-зірка економічного світу.

Другий раз за останні дванадцять місяців дивує і вражає Стів Карелл. Спершу «Мисливець на лисиць», тепер «Гра на пониження», і незважаючи на те, що останній фільм частково є комедією, його роль тут зовсім не комічна. Навпаки, його Марк Баум є одним з найбільш серйозних персонажів цієї історії, чия особиста трагедія дозволила йому краще за всіх розкритися і запасти в душу. З основної четвірки за весь фільм саме він проходить найдовший шлях, і вони з героєм Бейла в результаті опиняються у МакКея майже на одному рівні по своїй важливості.

Не всі банківські службовці були абсолютно сліпі і не помічали, що самі собі копають яму, та один спритніший з них хлопець вирішив також взяти участь у виграшній справі і поставити проти банків. Джаред Веннетт, володіючи банківською хваткою і одночасно бажанням опустити Волл-стріт, виявляється досить корисним спільником у цій справі. Втілює його Райан Гослінг, який вже більше двох років не з'являвся на великому екрані, встигнувши за цей час дебютувати в режисурі, тому бачити його знову в кіно, та ще й з такою зачіскою з минулого – подвійне задоволення.

В більш скромній ролі з'являється тут бородатий Бред Пітт, що втілює параноїдального економіста і, в певному сенсі, філософа, який виступає за повернення до органічної їжі власного виробництва. «Гра на пониження» є його продюсерським проектом, ніж акторським. Як і у «12 років рабства», він знову вибрав собі скромного і такого, що не занадто кидається в очі персонажа, який виступає в ролі мудреця-спостерігача, який не лізе в перші ряди, але і не залишається зовсім осторонь.

Компанію в цій грі проти банків зазначеним вище акторам склали Джеремі СтронгХаміш ЛінклейтерРейф СполлФін ІВіттрок і Джон Магаро. Нічого про них не чули? Не біда, на Уолл-стріт про їх персонажів спершу теж ніхто ні слухом, не духом, але вони вирішили не упускати свій шанс. Ці актори ні в якому разі не пасують перед відомими іменами в першому ряду фільму. Кожен з них знаходиться на своєму місці, їх персонажі відмінно прописані, і спостерігати за власниками менш гучних імен не менш захоплююче, ніж за «великою четвіркою». Жіночих персонажів тут дуже мало, тому не звернути увагу на ефектну Мелісу Лео неможливо.

Щоб зняти комедію про дефолт, причому настільки вдалу, живу, розумну і місцями зворушливу, треба володіти неабияким талантом. МакКей дуже намагався висловлюватися доступним для глядача без економічної освіти мовою, пересипаючи події вставками, де знаменитості, серед яких Марго Роббі в пінній ванні, пояснюють складні терміни. Не факт, що після перегляду «Гри на пониження» ви на всі сто відсотків розберетеся, що там і до чого, але кінокартина дозволяє хоча б у загальних рисах змалювати причинно-наслідковий ланцюжок подій, які підкосили світову економіку, побачити, що таке Волл-стріт, і до чого призводить людська жадібність.

Цілком імовірно, що «Гра на пониження» викличе у вас бажання розібратися в цій історії більш грунтовно, адже ми живемо в світі, яким правлять банки, і дуже корисно знати, що в них діється і до чого це призводить. Для цього і існує книга Майкла Льюїса, яка лягла в основу кінострічки.

Мало хто відмовиться заробити гроші на порожньому місці. Але якщо великі банки вважають себе розумнішими за купку аутсайдерів, тверезо дивляться на речі і не витають у хмарах з доларів, то аутсайдери це якось переживуть. Коли отримають від цих збанкрутілих банків мільйони прибутку.

18 січня 2016,  14:32 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

Вчора, 17 січня, відбулася 21-а щорічна церемонія нагородження Critics' Choice Awards, яка відзначила кращих представників кінематографа і телебачення минулого року, яких обирали американські кінокритики. Лідером серед переможців опинився «Шалений Макс: Дорога гніву».

Читати далі...
15 січня 2016,  13:21 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

Вчора Американська кіноакадемія оголосила список претендентів на премію «Оскар-2016». Лідерами за кількістю номінацій на цей раз виявилися «Легенда Г'ю Гласса» і «Шалений Макс: Дорога гніву».

Читати далі...
11 січня 2016,  09:52 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

Вчера вечером, 10 января, в Голливуде состоялась 73-я ежегодная церемония награждения премии «Золотой глобус», отметившая лучших представителей кино и телевидения разных жанров ушедшего 2015 года.

Читати далі...
8 січня 2016,  15:31 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

Сегодня утром Британская киноакадемия объявила своих номинантов на премию BAFTA-2016 от кинематографа. Наибольшее количество номинаций – по 9 каждый – получили «Кэрол» Тодда Хейнса и «Мост шпионов» Стивена Спилберга.

Читати далі...
13 грудня 2015,  15:32 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

На этой неделе были объявлены номинанты на 22-ю ежегодную премию Гильдии киноактеров США, которая отмечает личные достижения актеров кино и телевидения, а также лучшие актерские составы 2015 года. Насколько же они идут вразрез с номинантами на «Золотой глобус-2016»?

Читати далі...
10 грудня 2015,  20:21 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

Сегодня утром были объявлены номинанты от кино и телевидения на 73-ю ежегодную премию «Золотой глобус», отметившую лучшие фильмы, сериалы, актеров большого и малого экранов, в жанрах драма и комедия. И, как ни странно, «Марсианин» все-таки попал в номинацию, причем в категории Лучшая комедия или мюзикл.

Читати далі...
2 грудня 2015,  19:18 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

Национальный совет кинокритиков США объявил вчера своих победителей, и по мнению его представителей Лучшим фильмом 2015 года стал экшен «Безумный Макс: Дорога ярости».

Читати далі...