Рецензія на фільм «Погані хлопці назавжди»
Найкращі копи Маямі знову в дії

21 січня 2020,  18:18 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Починаючи з 1995 року, в спекотному Маямі кожен злочинець знав, що якщо він висуне свою злочинну фізіономію з темної нори, то її тут же заарештують і посадять за ґрати двоє бравих копів – Майк Лоурі і Маркус Бернетт. Роки йшли, ця парочка ловила найнебезпечніших бандитів і робила вулиці свого сонячного міста безпечнішими. Тепер їм вже за п'ятдесят, але вони все ще не мають наміру зменшувати оберти, про що і заявляють бандитам – і глядачам – в своєму третьому фільмі «Погані хлопці назавжди».

З моменту виходу на екрани останнього спільного фільму Вілла Сміта і Мартіна Лоуренса «Погані хлопці 2» пройшло 17 років (!), але щойно вони знову опиняються в машині разом, тобто з перших секунд нового фільму, виникає почуття, що вони нікуди і не йшли, а всі ці роки продовжували відважно захищати рідний Маямі, тільки за кадром. І в своїй третій пригоді вони знову нагадують світу, що є не просто звичайною парою копів, які знялися в двох фільмах, а справжніми поганими хлопцями, чия спадщина тепер назавжди зацементована в культовій трилогії.

Сюжет екшену «Погані хлопці назавжди» побудований так, щоб у Майка і Маркуса не залишилося жодного іншого варіанту, як знову кинутися з головою у вогонь, не дивлячись на те, що першому вже 51, а другому – 54. Хоча Майк говорить, що збирається мочити бандитів до 100 років (а Сміт зараз в такій чудовій формі, що йому охоче віриш), Маркус вирішує вийти на пенсію, щоб няньчити свого онука і дивитися бразильські серіали. Що ж може змусити другого передумати і знову взятися за пістолет (чи навіть автомат)? Звичайно, смертельна загроза для життя Майка. Тому на горизонті з'являється божевільна парочка головорізів (цілком гідні лиходії) – мати і син Ізабель та Армандо Аретас (їх втілюють Кейт дель Кастільо і Джейкоб Скіпіо), вони ж дружина і син покійного глави мексиканського картелю, якого Майк допоміг в молодості відправити за ґрати. Ця парочка живе лише своєю помстою і не зупиниться ні перед чим, щоб заподіяти Майку якомога більше болю, а потім – його вбити.

Хоч як би сильно Маркус не намагався відрадити Майка від цієї небезпечної справи, в ході якої той може загинути, самовпевнений і впертий Майк ні за що не відступає (і за це ми його любимо), тому бідному Маркусу, який мріє про те, щоб в нього нарешті перестали стріляти і щоб навколо більше нічого не вибухало, доводиться переглянути свої свіжі пацифістські переконання, хоча, варто віддати йому належне, його дипломатичні навички все-таки часом (раз на сто ситуацій) виявляються доречними. І спостерігати за їхніми пригодами з рейтингом в 18+ як в старі добрі часи – чистий кайф.

Оскільки після майже двох декад перерви третій частині франшизи була відчайдушно потрібна «нова кров», на допомогу Майку і Маркусу (а ці двом божевільним допомога не завадить) сценаристи придумують нову спецкоманду молодих поліцейських АММО, яких грають Ванесса Гадженс, Александр Людвіг і Чарльз Мелтон, під керівництвом розумної та сміливої Рити, заслуженого лейтенанта у втіленні Паоли Нуньєс, яка готова стояти за Майка і праве діло, навіть якщо їй та її команді світить відсторонення. До того ж, у Рити з Майком був роман, вони ідеально підходять одне одному, але Майк в свої п'ятдесят «все ще не готовий до серйозних стосунків», тому пристрасті тут розпалюються не тільки через кулі, що свистять над головами героїв. Зате в результаті у Майка і Маркуса з'являється своя міні-армія, з якою не страшно відправитися в саме пекло, яке вони й влаштовують тій божевільній матусі та її синочку в фінальній битві. І якщо продюсер Джеррі Брукхаймер все-таки збирається втілити в життя проект «Погані хлопці 4», то ця команда просто зобов'язана повернутися в повному складі.

Режисерами цього дійства виступили невідомі кінематографісти Аділь Ель Арбі і Білал Фалла, але після успіху нових «Поганих хлопців» в прокаті (що неминуче), ми напевно про них ще не раз почуємо. Сцени бійок, погонь і перестрілок поставлені тут на вищому рівні – навіть неозброєним оком видно, що кожен цент бюджету пішов на якість, а не просто на хронометраж і вибухи. Без кількох недоліків в сценарії (як те, що головний лиходій виловлює на початку фільму всього 1 мільйон доларів, а потім купує на нього вертоліт і купу зброї) «Погані хлопці назавжди» не обходяться, як сказав би в такому випадку за кадром Дедпул, «от сценаристи ледацюги», але в цілому фільм несе стільки драйву та гумору й має таке велике серце, що навіть ці дрібниці його не псують. А діалоги героїв, особливо центральної парочки, моментально розбираються на цитати, якими вам потім захочеться спілкуватися з близькими друзями, так що на фільм «Погані хлопці назавжди» краще йти великою й галасливою компанією.

На додаток, «Погані хлопці назавжди» – найбільш стильно знятий екшен з часів виходу на екрани фільму Едгара Райта «На драйві». Ці електричні кадри з ідеальним балансом світла, темряви і неону вразили б і самого Роджера Дікінса, який зняв оскароносну фантастику «Той, хто біжить по лезу 2049». Так що у молодого оператора Робрехта Гейварта безумовно велике майбутнє в Голлівуді. А під саундтрек «Поганих хлопців назавжди» ви будете весь фільм пританцьовувати в кріслі. Адже: «Bad boys, bad boys, whatcha gonna do, whatcha gonna do, when they come for you»...

Сміт та Лоуренс подарували нам ідеальний попкорновий фільм, який тут же захочеться передивитися. Тому бігом у кіно. Є великий шанс, що після перегляду ви опинитеся в числі тих, хто вже з нетерпінням чекає на четверту частину.

Поки Майк Лоурі і Маркус Бернетт здатні пробігти хоча б 100 метрів і перезарядити автомат, жителі Маямі можуть спати спокійно.

7969