Цікаві факти про фільм (1997)

  1. Люк Бессон написав сценарій до картини ще в той час, коли був учнем середньої школи.
  2. Повне ім'я Лілу звучить так – «ЛілумінАй ЛекатАріба ЛаміначАй Екбат Де СебАт».
  3. Мова, якою розмовляє персонаж Міли Йовович – Лілу, був придуманий самим Люком Бессоном. Зрозуміло, не обійшлося та без імпровізації самої актриси. До моменту закінчення зйомок вони могли спокійно базікати один з одним на вигаданій мові, чим приводили в захват всю знімальну бригаду.
  4. За сценарієм персонажа Кріса Такера звали зовсім не Рубі Рід, а Лок Рід. Саме це ім'я (Локк) можна зустріти і в книзі, написаній за мотивами фільму.
  5. За всю історію французького кіно дана стрічка стала найдорожчою як для всієї Франції, так і для кінокомпанії Gaumont зокрема.
  6. До моменту виходу картини в прокат витрати на створення спецефектів в розмірі 80 мільйонів були найдорожчими в історії кіно. До сих пір картина вважається однією з найдорожчих картин, випущених без участі Голлівуду.
  7. У 2002 році за ліцензією кінокомпанії Gaumont за мотивами фільму була випущена комп'ютерна аркада «NY Race». У Росії локалізована компаніями Nival Interactive і 1С під назвою «Погоня за П'ятим елементом». Гравцеві пропонується відчути себе «в шкурі» Корбен Далласа і поганяти таксі вулицями Нью-Йорка 2259 року.
  8. Частина арії Плави Лагуни проспівана ні людським голосом, а створена на комп'ютері. Для людини виконання цієї партії практично неможливо.
  9. Гарі Олдман погодився зніматися в цьому фільмі, не читаючи сценарію. Це було люб'язністю по відношенню до Люка Бессона, з яким він подружився на зйомках «Леона».
  10. Біллі Мастерсон, асистент професора, який вивчає єгипетські фрески в 1914 році, озброєний автоматичним пістолетом Mauser M712 Schnellfeuer зразка 1932 року.
  11. СПОЙЛЕР: Серед цієї тарабарщини глядач може виявити такі фрази як «Мларта», «Біг Бадабум», «Акта», «Сіно Акта Гаматі», «Сан агамат чий бет Енволет», «Данко», «Домо Данко» та «Апіпулай». Всі інші фрази звучать нерозбірливо.
  12. СПОЙЛЕР: Вибух в головному Флостонском залі на момент виходу картини в прокат був найпотужнішим вибухом всередині приміщення, коли-небудь демонстрованим в рамках художнього фільму.
  13. СПОЙЛЕР: На самому початку картини персонаж Гарі Олдман цитує Ніцше: «Те, що тебе не вбиває, робить тебе тільки сильніше». Брюс Вілліс свого часу записав альбом з точно такою ж назвою.
  14. СПОЙЛЕР: Вперше побачивши Корбен Далласа в кадрі, ми можемо побачити дату на календарі в його кімнаті – 18 березень 2263 року. 18 березня - день народження Люка Бессона.
  15. СПОЙЛЕР: Коли Президент говорить священикові Корнеліусу, що у того є рівно двадцять секунд, щоб озвучити свою думку, Віто встигає донести свої судження саме за 20 секунд.
  16. СПОЙЛЕР: Ім'я співачки, що ховає заповітні камені в надрах своєї плоті, звучить як «Плава Лагуна». Саме таку назву носить бомбосховище в Хорватії, де Люк досить часто проводив свої літні канікули, будучи дитиною. У перекладі з хорватської дане ім'я звучить як «Блакитна лагуна».
  17. СПОЙЛЕР: Коли Лілу відновлюють за кодом ДНК, її одяг в точності повторює одяг Марії в фантастичному фільмі «Метрополіс» 1927 року.
  18. СПОЙЛЕР: Напис на поїзді «Макдональдс», в який врізається поліцейська машина, говорить: «Обслуговано 65 трильйонів людей».
  19. СПОЙЛЕР: Паразити, від яких очищають шасі космоліта, перед відльотом до Флостонського раю, насправді Богліни (Boglins), популярні в 80-х іграшки.